Therapeia-säätiö logo

Vamik D. Volkan: Haussa täydellinen nainen 2010, 170 s.

 

Hamilton on jalosukuinen, hauskannäköinen, määrättömän rikas ja hänellä on kymmeniä naisia. Turvautuessaan psykoanalyysiin 57-vuotiaana hän on syvästi onneton ja romahduksen partaalla. Lukija tutustuu täydellistä naista etsivään Don Juaniin juuri, kun viimeinen näytös on alkamassa, kohdassa missä vietellyn tytön isävainaja virkoaa eloon marmoripaadestaan ja uhkaa raahata Don Juanin helvettiin.

Virginian yliopiston professori ja psykoanalyytikko Vamik D. Volkan on kirjoittanut runsaasti kirjoja ja hänet on palkittu ansioistaan sekä Margaret Mahler- että Sigmund Freud -palkinnoin. Hän käyttää psykoanalyyttisia termejä säästeliäästi, joten Hamiltonin tapausta voi lukea kuin kertomusta - mutta jos haluaa tietää, kuinka psykoanalyytikko työskentelee, Hamiltonin tapaus on havainnollisuudessaan myös pätevä oppikirja.

Psykoanalyytikon sohvalla keskitytään analysandin sisäiseen maailmaan, mutta Volkan avartaa tarkastelunsa myös laajaksi historialliseksi panoraamaksi, jossa etniset konfliktit ja sodat repivät perheitä: Hamiltonin suku on omistanut orjia ja kokenut katkeran tappion Yhdysvaltain sisällissodassa.

Näkökulma versoaa Volkanin omasta henkilöhistoriasta. Hän on syntyjään kyproksenturkkilainen ja muuttanut Yhdysvaltoihin nuorena lääkärinä. Viisikymmentäluvulla kyproksenkreikkalaisen ja -turkkilaisen väestön kesken syntyi väkivaltaisia selkkauksia, joiden yhteydessä Volkanin nuoruudenystävä ammuttiin.

Sittemmin Volkan on yhdistänyt psykoanalyytikon uraansa työn sotien ja kansanryhmien väkivaltaisten konfliktien tutkijana ja hän on työskennellyt maailman levottomuuspesäkkeissä.